latinica english deutch

Пелет

Гријање употребом биомасе је економски исплативије од гријања на мазут и других нафтних деривата, а аутоматизованим пећима на дрвне пелете много се лакше рукује него котловима на угаљ или друге врсте горива. Систем је намијењен за централно гријање породичних кућа, стамбених и пословних објеката, мањих хала, стакленика, сушара и других објеката, а модели веће снаге могу се користити за загријавање већих објеката – школе, производни погони, хале и слично.

Пелет је врста еколошког горива које се добија сабијањем пиљевине механичком пресом. Садржај влаге је испод 10% што омогућава његово сагоријевање са високом енергетском ефикасношћу. Облик и величина пелета омогућавају аутоматско ложење са врло прецизном калибрацијом.

pelet-stranica

Структура система
Котао, горионик, дигитална регулација, резервоар за пелет, транспортер, доња пелет врата и турбулатор.

Принцип рада
Гориво се складишти у резервоару. Резервоар може бити саставни дио котла или додатна јединица уз котао. Из резервоара се пелет најчешће путем пужног транспортера дозира у ложиште котла гдје сагоријева. Ватру у ложишту пали електрични горионик. Цијелим процесом надгледа и управља електронска регулација, а само је чишћење ручно.

Одржавање система
Резервоари пелета се најчешће пројектују тако да се пуне једном у седам дана. Чишћење зависи од потрошње али креће се у интервалу од три до седам дана. Квалитет горива у највећем броју случајева утиче на процес сагоријевања, а самим тим и на временски интервал чишћења. Одржавање ове врсте котлова је умногоме лакше, чистије и једноставније у односу на одржавање котлова на чврсто гориво. Пепео код котлова на пелет је више прашкаст (нешто попут пепела од цигарете) и нема непријатан мирис.