latinica english deutch

Соларни пријемник

Преко 70%  просијечно потребне енергије коју треба једна кућа одлази у гријање простора и припрему топле воде, тако да трошење извора бесплатне топле воде умјесто комерцијалне енергије може да направи значајне финансијске уштеде.

Соларно гријање воде је технологија обновљивог извора и добар избор за већину домаћинстава у нашој земљи јер нуди брзу отплату инвестиције и ту предност да ми ове системе уграђујемо дуги низ година.

solarni_prijemnik-stranica

Уколико је систем правилно димензионисан, он може да обезбиједи 40-60% од  цијелокупне годишње потребе за топлом водом у вашем домаћинству. Просјечан систем инсталиран у домаћинству утиче на значајна смањења емисије штетних гасова у атмосферу.

Соларни пријемници требало би да буду постављени на јужну страну крова, незаклоњену сијенком, под углом између 20 и 50 степени или монтирани на накошени рам постављен на равном крову. Класична инсталација система за једно домаћинство захтјева од 2 до 5 m² површине крова.

Систем соларних пријемника има вишеструку намијену. Осим за гријање топле потрошне воде он може да служи и као подршка гријању објеката, али и за гријање базена.

Штедимо новац, штедимо енергију и чувамо планету.